Fler nyheter vid institutionen
-
Historiska patent blir sökbara för forskare och allmänhet
Nu blir det lättare att forska på innovationernas historia i Sverige. Alla beviljade svenska patent från 1746 – 1945 har digitaliserats och samlats i en sökbar databas – Svenska historiska patent – i samarbete mellan Patent- och registreringsverket (PRV) och Uppsala universitet. Fredrik Tell, professor vid Företagsekonomiska institutionen, är en av forskarna som ansvarat för projektet. Sökmotorn invigs den 20 maj av rektor Anders Hagfeldt och PRVs generaldirektör Peter Strömbäck.
-
Sen anmälan till kurser och program
Alla de kurser och program där det kan finnas möjlighet att erbjudas plats finns öppnar för sen anmälan på antagning.se den 15 juli (notera att det tidigare meddelade datumet varit felaktigt).
-
Nytt magisterprogram i internationell och europeisk rätt och företagande
Hösten 2022 startar vårt nya magisterprogram i internationell och europeisk rätt och företagande.
-
SvD Debatt: Människan glöms bort i konkurrensdebatten
Det är hög tid att även lyssna till erfarenheterna hos de anställda när vi bedömer och utvärderar konkurrensens konsekvenser inom välfärden. Det skriver forskarna Peter Edlund och Daniel Lövgren, Uppsala universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
-
Lediga tjänster: Upp till 4 doktorander i företagsekonomi
-
Artikel i ESBRI: "Innovation i kommuner – så funkar det"
-
Michal Budryk vinnare av Gunnar Hedlund Award 2018-2021
Michal Budryk har tilldelats Gunnar Hedlund Award för sin avhandling "Fat Cats?: A Case for the Swedish Managers' Making Sense of the Developing Markets".
-
Utlysning: 2 doktorander i samarbete mellan Företagsekonomiska och Juridiska institutionerna
-
Ny bok: Legal Accountability in EU Markets for Financial Instruments
Legal Accountability in EU Markets for Financial Instruments
Redaktörer: Carl Fredrik Bergström och Magnus Strand -
Diplomutdelning Honours Track
På torsdagen den 28 oktober diplomerades studenter som gått kursen Honours Track. Kursen är ett extraval parallellt med studier på Ekonomie kandidatprogrammet. Vetenskapliga artiklar som knyter an till ekonomiska företeelser diskuteras i mindre grupper.
-
Ordinarie campusundervisning från 4 november
Från och med 4 november återgår Företagsekonomiska institutionen till undervisning och examination på plats på campus i Uppsala. På Gotland har undervisning och examination skett på plats sedan höstterminens start.
-
UNT Debatt: Stoppa krisen i forskarrekryteringen
Det är angeläget att ta till vara de internationellt rekryterade doktorerna och öka forskarutbildningens attraktivitet bland inhemska studenter, skriver Lars Engwall, Professor emeritus i företagsekonomi.
-
"Globalisering och värdekedjor – på tröskeln till en ny värld?" Fredrik Nilsson och Fredrik Tell deltar i SEB Talks 21 september
Uppsala universitet har på uppdrag av SEB undersökt globaliseringens drivkrafter och framtid samt pandemins och politikens påverkan på företagen. På tisdag 21 september sänds ett avsnitt av SEB Talks där den senaste forskningen ställs mot verkligheten i dialog med forskningen, industrin och politiken. Från företagsekonomiska institutionen medverkar Fredrik Nilsson, professor och Fredrik Tell, professor.
-
Artikel i Kvalitetsmagasinet: Konkurrens ingen patentlösning på samhällsproblemen
Konkurrens har länge setts som universallösningen på många samhällsproblem. Men konkurrens är ingen patentlösning och kräver kunskap för att ge önskat resultat, konstaterar Stefan Arora-Jonsson tillsammans med sina forskarkollegor vid Uppsala universitet.
-
Lycka till i Tokyo!
Företagsekonomiska institutionen vill önska Simon Sundström lycka till under tävlingarna i Tokyo!
-
Intervju med Jan Lindvall om organisationer och digitalisering
Jan Lindvall intervjuas av Annina Kuylenstierna, biträdande chef för arbetsgivarutveckling på Arbetsgivarverket, om digital transformation och hur arbetsgivare går tillväga för att hitta den nya nödvändiga digitala kompetensen. De diskuterar begrepp som Data Translator, T-kompetens, mikrostrukturer och hybridisering av yrkesroller.
-
Uppsalalag vinner den internationella finalen av L'Oreal Brandstorm 2021
Studenter från masterprogrammet i företagande och ledning vid Uppsala universitet vann den internationella finaltävlingen av L'Oreal Brandstorm 2021 som ägde rum virtuellt den 10 juni.
-
UNT Debatt: Dags att renovera Akademiska Hus
Staten måste sluta dränera lärosätena på välbehövliga resurser via Akademiska Hus, skriver Lars Engwall och Fredrik Nilsson.
-
Debattartikel: Vi behöver mer tilltro till professionell yrkeskunskap
En management-ledd organisation löser alla problem. Eller? Forskning ger skäl till att utmana denna syn. Det är välfärdsyrken och deras kunnande som är centrala för samhällets utmaningar, skriver Josef Pallas i en debattartikel på Dagens Arena.
-
Relationer och samarbeten skapar innovation
"Chelsey Jo Huisman forskar kring infrastrukturprojekt kopplat till stadsomvandlingen. Hon är också följeforskare till Innovationsplattform Kiruna och här berättar hon om sin syn på innovation i Kiruna kommun i samband med byggandet av vår nya stad."
-
Forskningsanslag från Handelsbanken
Handelsbankens forskningsstiftelser beslutade vid sitt sammanträde den 19 maj tilldela anslag från Jan Wallanders och Tom Hedelius stiftelse samt Tore Browaldhs stiftelse till sex forskare vid institutionen. Stort grattis till er alla!
-
"Digitalisering och Innovation" Desirée Blankenburg deltar i Forskarna på slottet 25 maj
-
Uppsalastudenter vinnare av L'Oréal Brandstorm 2021 Nordic Finals
Uppsalastudenter från Masterprogrammet i företagande och ledning har deltagit i tävlingen L'Oréal Brandstorm 2021 och levererat fantastiska resultat!
-
Intervju med prefekt Peter Thilenius
Intervju med Peter Thilenius som sedan ett halvår tillbaka är prefekt vid Företagsekonomiska institutionen.
-
SVT Forum: Det svenska dataspelsundret
Desirée Blankenburg Holm och Martin Johanson medverkar i ett webbinarium där de presenterar en rapport om dataspelsbranschen, en av Sveriges snabbast växande branscher. Vad betyder den för svensk ekonomi och hur står den sig internationellt?
-
Företagsekonomiska institutionen deltar i ny forskarskola om hållbar utveckling
Uppsala universitets nya tvärvetenskapliga forskarskola på Campus Gotland med fokus på hållbar utveckling handlar om forskning kring centrala samhällsutmaningar inom bland annat förändrade energisystem, hållbar konsumtion, digital utveckling och klimatförändringar utifrån olika vetenskapliga perspektiv.
-
6 miljoner till forskning om AI och finansiella marknaden
Magnus Strand, docent vid Företagsekonomiska institutionen, har beviljats 6 miljoner för det treåriga projektet "AI och finansmarknaderna: Ansvar och juridisk riskhantering".
-
Artikel i Balans: Revisionsakademin ekosystem mellan lärosäte och bransch
"Det som sker på universiteten och högskolorna påverkar det som händer på revisionsbyråerna – och tvärtom." Intervju med Fredrik Nilsson, ordförande för Revisionsakademin och professor i företagsekonomi, i Balans.
-
Anslag till forskning om artificiell intelligens inom compliance management
Handelsrättsgruppen har fått ett större anslag från WASP-HS till projektet ”AI-based RegTech”, om AI-applikationer skapade för att hjälpa bland annat värdepappersföretag med dokumentation och rapportering som krävs enligt lag.
-
Undervisning och examination fortsätter på distans
Med anledning av covid-19 och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten kommer all undervisning och examination som institutionen ansvarar för genomföras digitalt (online) under höstterminens period 3 och 4 (till och med 21 januari 2021). Undantagsvis kan enstaka moment behöva ske på campus med fysisk närvaro.
-
Ny artikel: FOLLOW-MY-LEADER
Stefan Arora-Jonsson, professor vid Uppsala universitet, är en av författarna till artikeln "FOLLOW-MY-LEADER - How can we explain difference in OECD countries’ disease prevention policies?"
-
Radioinslag i P4 Gotland om kryssningsresenärers beteende när de kommer till Gotland
Intervju med Sabine Gebert Persson i P4 Gotland om kryssningsresenärers beteende när de kommer till Gotland.
-
Artikel i DN Ekonomi: Experter sågar kalkyler för stora tågprojekt
"Stora investeringar i järnvägar är en politisk fråga om vilket samhälle vi vill ha i framtiden – det handlar kanske om ett 150-årigt perspektiv, som då stambanor byggdes förra gången. Svaret på den frågan kan man inte räkna sig fram till, säger Nils Brunsson, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet."
-
Artikel i SvD Näringsliv: Grön idétorka på svenska arbetsplatser
"Anställda är dåliga på att driva miljöfrågor och initiativen som tas kommer oftast från ledning och styrelse. Men över lag är initiativen för en bättre miljö få, visar en färsk forskningsrapport."
-
Forskning om diagnostikverktyg i kampen mot antibiotikaresistens
Vetenskapsrådet ger projektbidrag inom satsningen för internationella samarbeten om antimikrobiell resistens (JPIAMR) till Olof Lindahl vid företagsekonomiska institutionen. Han forskar om hinder för utveckling, implementering och användning av diagnostiska verktyg som kan stödja en minskad förskrivning av antibiotika.
-
Pressmeddelande: Låg grön aktivitet i svenska företag
Trots stor generell uppmärksamhet och globalt engagemang i klimatfrågan är det bara ett fåtal anställda inom svenska företag som tar initiativ till miljöprojekt på arbetet. Det är inte miljöaktivister som gör det utan i första hand personer som är vana att driva förnyelseprojekt inom andra områden.
-
Artikel i Harvard Business Review: How B2B Companies Can Win Back Customers They’ve Lost
-
Ny bok: EU Competition Litigation
EU Competition Litigation: Transposition and first experiences of the new regime
Redaktörer: Magnus Strand, Vladimir Bastidas och Marios C Iacovides. -
Krönika i University World News: Academic taxi drivers in a global marketplace
-
Artikel i Civilekonomerna: Hjärnkoll på ekonomistyrning
"Hur ekonomistyrning används i en organisation kan ha direkt påverkan på medarbetarnas stressnivåer – men på ett oväntat sätt. Samtidigt gäller det omvända, alltså att våra hjärnor kan påverka ekonomistyrning."
-
Ivo Zander intervjuad i Arbetsgivarpodden
Ivo Zander, professor i företagsekonomi med inriktning mot entreprenörskap, dess möjligheter och risker, intervjuas i Arbetsgivarpodden om intraprenörskap.
-
Ny bok: Decisions. The complexities of individual and organizational decision-making
Karin Brunsson och Nils Brunsson. Decisions. The complexities of individual and organizational decision-making