Möt våra kandidatstudenter

Här kan du läsa om vad våra studenter gjorde innan de började på Ekonomie kandidatprogrammet, vad de tycker om sin utbildning och hur deras framtidsplaner ser ut. Terminen som anges är då studenten påbörjade programstudierna. 

Annie Unghanse, kull Vt20

Berätta om din bakgrund och varför du valde att studera ekonomi vid Uppsala universitet.

Jag är 20 år och kommer från Sollentuna norr om Stockholm. Innan jag hittade hem till Uppsala läste jag en termin på Stockholms universitet och jobbade i en matbutik. En stor del av mitt liv är min sport hästhoppning, som jag sen barnsben har tävlat i på hög nivå. Vid val av lärosäte var det viktigt för mig att:

  1. universitet var gott omtalat samt hade hög kvalité på sin utbildningar
  2. att staden samtidigt erbjöd ett rikt studentliv med möjligheter till engagemang utanför studierna.

Uppsala universitet och Uppsala som studentstad, erbjöd allt detta och blev därmed det självklara valet! Nära till Stockholm var även ett plus i kanten för mig - så jag kunde fortsätta utöva min sport i kombination med studierna. Ekonomie kandidatprogrammet lockade då samhällsorienterade och ekonomiska ämnen har alltid intresserat mig. Att utbildningen är så bred samt håller många dörrar öppna för framtiden gjorde den ännu mer attraktiv för mig, då jag inte vet exakt vad jag vill jobba med i framtiden.

Vad har du fått för intryck av ekonomutbildningen hittills? Vad uppskattar du mest med ekonomutbildningen vid Uppsala universitet?

Trots att jag “bara” är på min andra termin och majoriteten av min studieperiod har behövts Corona-anpassas och därmed varit på distans, har jag i princip endast fått positiva intryck av ekonomutbildningen. Att utbildningen som tidigare nämnt, är så bred och täcker många allmänbildande samhällsämnen uppskattar jag. Att jag senare i utbildningen kommer få välja en inriktning som intresserar just mig ser jag även framemot. De föreläsare jag har haft hitintills har visat ett stort engagemang och intresse för sitt ämne. Om jag fick förbättra något hade det däremot varit föreläsarnas retorik under föreläsningarna. Så att all värdefull kunskap de besitter förmedlas ut ännu bättre till oss studenter.

På vilket sätt anser du att dina studier hittills har bidragit till din personliga utveckling?

Oj, på så många olika plan. Studierna har gett mig nya tankesätt och strategier för att behandla information, kunskap om samhället och ekonomi i stort, och framförallt lärt mig utveckla min självständighet och mitt egna ansvar. Sedan har allt runt omkring studierna verkligen bidragit mycket. Allt ifrån att flytta till en ny stad, bo själv, lära känna nya människor, engagera mig och våga testa nya saker! Det hade varit roligt att jämföra hur jag var som person min första dag i Uppsala med personen jag har utvecklats till idag. Trots min relativt korta period i Uppsala, tror och hoppas jag, att man skulle se stor positiv skillnad i den jämförelsen. Skillnaden är mycket tack vare föreningen Uppsalaekonomerna som med sina Recceveckor, välkomnande oss nya studenter glatt med värme och gemenskap vår första dag.

Har du genomfört eller planerar du att genomföra utlandsstudier? 

Jag har inte hunnit genomföra utlandsstudier men skulle gärna vilja, men det beror självklart på hur Corona-situationen utvecklas nationellt och internationellt den närmaste tiden. Jag vet inte var jag skulle vilja åka, men oavsett land, verkar utlandsstudier vara en oerhört givande och rolig erfarenhet!

Vad har du för mål för framtiden?

Jag kan nog inte ge ett direkt svar på denna fråga då många arbetsplatser och yrken intresserar mig, men jag vet ändå inte exakt vad jag vill jobba med efter examen. Mitt svar på frågan blir därmed kanske något klyschigt… Men om jag i framtiden är omgiven av nära och kära samt jobbar med något jag finner roligt och som gör konkret skillnad, så kommer jag nog känna att jag har uppnått mina “mål”.

Vilka tips vill du ge andra, blivande, studenter som funderar om de ska söka Ekonomie kandidatprogrammet vid Uppsala universitet?

Gör det! Du kommer inte ångra dig. Utbildningen är konkurrenskraftig, givande och håller många dörrar öppna för framtiden. Förutom studier i särklass är Uppsala världens bästa stad att plugga i och jag kan nästan garantera att Uppsalas studentliv har något för alla. Nationer, föreningar och kårer. Mitt enda tips är: våga prova något nytt och mer specifikt, våga engagera dig! Att kombinera studier med ideellt engagemang är en utmaning i sig men har gett mig erfarenheter, kunskaper och vänner för livet. Avslutningsvis vill jag därmed slå ett slag för att delta på Uppsalaekonomernas Recceveckor men även för att efter det, fortsätta engagera dig i föreningen. Välkommen till Uppsala och välkommen hem.

Tillbaka till toppen av sidan

Mikael Holmgren - Kull Vt17

Mikael HolmgrenBerätta om din bakgrund och varför du valde att studera ekonomi vid Uppsala universitet.

Jag är 25 år gammal, född i Stockholm men uppvuxen i Umeå. För två år sedan började jag studera vid Uppsala Universitet och innan det så arbetade jag, både i Umeå och Stockholm, som butikschef på en elektronikkedja och sedan projektledare på en reklambyrå. Uppsala har länge tilltalat mig på grund av universitetets goda rykte och de många engagemang utanför studierna. Ekonomiprogrammet passade mig bra då jag kan fortsätta att hålla många dörrar öppna samtidigt som jag tycker att det är intressant såklart.

Vad har du fått för intryck av ekonomutbildningen hittills? Vad uppskattar du mest med ekonomutbildningen vid Uppsala universitet?

Min plan var länge att inte söka till universitetet, då jag trivdes bra på mina tidigare jobb, arbetade hårt och kände att den riktiga kunskapen kommer från att vara ute i verkligheten. Det tror jag fortfarande på och mer och mer inser jag värdet av att kunna kombinera mina tidigare erfarenheter med mina nya kunskaper.

Jag uppskattar att de flesta föreläsare gör sitt bästa för att koppla an utbildningen till verkligenheten. Det tog ett litet tag för mig att förstå, då mycket i utbildningen kändes teoretiskt i början, att föreläsarna gärna svarar på frågor och utvecklar sina resonemang. Det gör det ofta intressant att lyssna på.

På vilket sätt anser du att dina studier hittills har bidragit till din personliga utveckling?

Först och främst så trodde jag verkligen att jag kände mig själv och visste vad jag ville innan jag flyttade och började studera i Uppsala. Det jag insett är att jag visste kanske hälften av detta nu i efterhand. Det är detta som är det fantastiska med att studera i en miljö som Uppsala tycker jag.

Första dagen så tog Uppsalaekonomernas Recceveckor hand om alla nya och höll på i 8 veckor till och jag kände mig fort hemma med alla nya människor omkring mig. Sedan fortsatte jag som fadder och förtroendevald i samma förening och det är något jag aldrig kommer att ångra. Allt detta har fungerat perfekt i kombination med mina studier och gjort att jag blivit bättre på att lösa problem snabbt, planera min tid noggrant och aldrig glömma bort att ha kul!

Har du genomfört eller planerar du att genomföra utlandsstudier?

Ja och nej! Igår landande jag i Hong Kong, min femte termin där jag valt att genomföra min utbytestermin. Möjligheten att åka på den här resan som precis börjat. Jag kommer att läsa Management & Marketing tillsammans med en vän jag träffade första terminen i Uppsala. Vi bor tillsammans i ett litet rum, via skolan, mitt inne i centrala Hong Kong med fem-tio minuters promenad till universitetet. Mer eller mindre lika lång tid som det tog mig i Uppsala.

Vad har du för mål för framtiden?

Om jag kan få fortsätta utvecklas i samma takt som jag fått under mina två första år i Uppsala, så kommer jag helt säkert att vara glad. Mina stora mål är att få fortsätta umgås med alla nya vänner från Uppsala, arbeta med reklam och förhoppningsvis driva eget så småningom.

Vilka tips vill du ge andra, blivande, studenter som funderar om de ska söka Ekonomie kandidatprogrammet vid Uppsala universitet?

Välkommen hit. Uppsala är en fantastisk stad som erbjuder någonting extra för alla. Att läsa ekonomi är en bra möjlighet att få inblick i många områden och med stor sannolikhet hitta någonting som passar just dig. Ta tid i början till att lära känna dina nya klasskamrater och ta vara på Recceveckorna. Välkommen hem!

Tillbaka till toppen av sidan

Hanna Jansson - Kull ht16

Hanna JanssonBerätta om din bakgrund och varför du valde att studera ekonomi vid Uppsala universitet.

Jag är 22 år och kommer ifrån Upplands Väsby, ungefär mellan Uppsala och Stockholm. Jag gick på gymnasiet på Rudbecksskolan i Sollentuna kommun där jag trivdes väldigt bra! Det kändes som ett stort steg då som 16 åring att ta sig utanför kommunen för att börja på gymnasiet från att tidigare gått 500 meter till skolan hela mitt liv. Men jag är väldigt glad att jag vågade det då för det öppnade massor av dörrar till en ”större” värld. Efter studenten jobbade jag på hårt i några månader för att sen ganska snabbt åka iväg och plugga 6 månader på College i Kalifornien, USA. Jag visste inte innan jag åkte iväg vad jag ville att mitt nästa steg i livet skulle bli men med denna upplevelse bestämde jag mig för att jag var redo för att ta tag i mina studier på riktigt hemma i Sverige. Det huvudsakliga skälet till att jag valde att studera ekonomi vid Uppsala Universitet var för att jag hade hört mycket gott om hur det var att studera i Uppsala. Dessutom har universitet ett gott rykte om sig och att Uppsala som stad erbjuder ett fantastiskt studentliv gjorde mig inte mindre sugen på att komma hit. Varför jag just valde att studera ekonomi var för att jag var ute efter en bred utbildning som öppnar många dörrar ute i arbetslivet samt att jag läste ekonomi på gymnasiet och tyckte det var intressant och något jag var bra på.

Vad har du fått för intryck av ekonomutbildningen hittills? Vad uppskattar du mest med ekonomutbildningen vid Uppsala universitet?

Jag älskar att plugga här - mitt intryck är alltså bra! Jag uppskattar att denna utbildning är väldigt fri och kräver mycket eget ansvar och att man planerar sin tid väl. Jag anser att det på många arbetsplatser ser ut så idag och jag tycker därför att det är bra att det är så vi lär oss att arbeta. Om jag ska ange något som jag tycker kan förbättras skulle det i så fall vara att jag anser att kursernas upplägg ibland inte känns så genomtänkta. Det är ofta arbetsbördan går från 0- 100 och uppgifter blir väldigt hoppressade. Ibland tror jag vi studenter upplever att resultatet både nu och i längden skulle bli bättre om vi fick möjlighet att verkligen utveckla de arbeten man tycker är intressanta utan att behöva stressa vidare på nästa eller med flera saker samtidigt.

På vilket sätt anser du att dina studier hittills har bidragit till din personliga utveckling?

Framför allt så har mitt personliga ansvar utvecklats, då studierna är upplagda för eget ansvar. Däremot så finns det många möjligheter utanför universitetet som har gett mig stor personlig utveckling, då tänker jag främst på vad jag gjort inom föreningen Uppsalaekonomerna.

Har du genomfört eller planerar du att genomföra utlandsstudier? Om du genomfört utlandsstudier; berätta om din studietid utomlands, var du studerade, hur studietiden var, vad du uppskattade mest med din studietid utomlands.

Jag är lite tvådelad i denna mening, självklart vore det helt fantastiskt att göra ytterligare en utomlandstermin där drömresemålet i så fall skulle vara Australien, Nya Zeeland eller någon varm stat i USA. Jag älskar att resa så det går egentligen inte alls ihop att jag funderar över detta men någonstans är jag lite sugen på att avsluta min kandidatutbildning här i Uppsala och möjligtvis läsa min masterutbildning på någon exotisk plats ute i världen.

Vad har du för mål för framtiden?

Mitt mål för framtiden är att min utbildning ska leda till ett jobb som jag verkligen brinner för att arbeta med, en arbetsplats som det inte ens känns tungt att gå till en regnig måndag i november. Sen är en av mina svagheter här i livet fina handväskor så ett arbete som hjälper mig att finansiera min dyra hobby skulle inte heller skada. Vart jag ser mig om 10 år? Oj det vet jag verkligen inte! Jag måste kanske bli vuxen innan jag vet det?

Vilka tips vill du ge andra, blivande, studenter som funderar om de ska söka ekonomutbildningen vid Uppsala universitet?

Jag skulle ge tipset till alla som är sugna på att börja studera ekonomi vid Uppsala Universitet att bara köra! Hoppa på utbildningen och prova dig fram. Det är en bred utbildning där det finns många vägar att ta, för mig var företagsekonomi den enda ekonomin som existerade innan jag började studera här- nu har jag fått prova på att läsa både statistik och nationalekonomi och är nu fullt medveten om att ekonomi är så mycket mer än ekonomistyrning! Att du dessutom delar klassrum med 250 andra studenter som är i precis samma sits som du gör inte heller någonting.

Tillbaka till toppen av sidan

Senast uppdaterad: 2021-02-25